TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Met ingang van 1 januari 2022 zijn de regels wat betreft de verrekening van verliezen voor de Vennootschapsbelasting gewijzigd. Verliezen zijn naar de toekomst toe onbeperkt verrekenbaar. De achterwaartse termijn van 1 jaar voor verliezen blijft gehandhaafd. Daarnaast geldt voor oude verliezen een overgangsregeling.

Hoe ziet de regeling wat betreft de verrekening van verrekenbare verliezen er nu precies uit?

Met ingang van 1 januari 2022 geldt voor verliesverrekening:

  • Is er geen sprake meer van een voorwaartse verrekeningstermijn van 6 jaar;
  • De achterwaartse verrekeningstermijn blijft 1 jaar;
  • Verliezen zijn voor 50% verrekenbaar voor zover de belastbare winst meer bedraagt dan € 1 miljoen.

Hieruit kan dus worden opgemaakt dat met ingang van 1 januari 2022 verliezen onbeperkt naar de toekomst toe verrekenbaar zijn. Deze verruiming is meer in overeenstemming met het totaalwinstbeginsel, wat één van de belangrijkste beginselen is bij de belastingheffing van ondernemingen binnen de Nederlandse fiscale wetgeving. Daarnaast kan uit het bovenstaande worden geconcludeerd dat bij een belastbare winst tot € 1 miljoen de verliezen altijd volledig kunnen worden verrekend (wat betreft de vennootschapsbelasting). Voor de goede orde: de verliesverrekeningstermijnen binnen de inkomstenbelasting blijven gehandhaafd.

Volgens het overgangsrecht zijn de nieuwe verliesverrekeningsregels ook van toepassing op nog niet verrekende verliezen per 31 december 2021. Per 31 december 2020 zijn de verliezen uit 2011 verdampt. Per 31 december 2021 verdampen de verliezen uit 2012. De voorwaartse verrekeningstermijn van verliezen is immers tot en met 2021 nog 9 jaar. Dit betekent dat verliezen uit 2013 en verder voor onbeperkte tijd naar de toekomst toe verrekenbaar zijn, mits de belastbare winst niet meer bedraagt dan € 1 miljoen. Het is dus nog steeds van belang om ook in 2021 te voorkomen dat verliezen die beperkt in de tijd verrekenbaar zijn naar de toekomst toe niet te laten verdampen!

Hoe kan verliesverdamping worden voorkomen?

Verliesverdamping kan worden voorkomen door meer fiscale winst te creëren. Dit kan bijvoorbeeld door het overdragen van een activum binnen een concern. Klassiek voorbeeld is dat een vennootschap een bedrijfspand bezit wat fiscaal een lage boekwaarde (stel € 100.000) per 1 januari 2021 heeft ten opzichte van de werkelijke waarde (stel € 200.000). Stel, er resteert een nog niet verrekenbaar verlies van € 50.000 uit 2012. Wanneer het bedrijfspand binnen het concern wordt overgedragen tegen de werkelijke waarde wordt hier een boekwinst gerealiseerd van € 100.000. Deze kan worden verrekend met het verrekenbare verlies van € 50.000. De vennootschap die het bedrijfspand heeft overgenomen kan af gaan schrijven op het bedrijfspand uitgaande van de werkelijke waarde van € 200.000.

Andere mogelijkheden om binnen een vennootschap meer fiscale winst te creëren:

  • Overdracht van bedrijfsmiddelen (hierbij kan ook worden gedacht aan overdracht van de onderneming, maar ook afzonderlijke bedrijfsmiddelen);
  • Stelselwijziging waardering voorraden;
  • Winstgevende activiteiten;
  • Laten vrijvallen van schulden die niet meer betaald worden of het laten vrijvallen van voorzieningen;
  • Herfinanciering van rentedragende leningen of omzetting in kapitaal.

Tot slot

Het kan mogelijk fiscaal interessant zijn om nog in 2021 een fiscale winst te creëren. Dit is mede afhankelijk van de situatie van uw vennootschap en onderneming. Heeft u cliënten waar de mogelijke verdamping van verliezen dreigt, dan kunt u met mij contact opnemen om te kijken naar mogelijke oplossingen.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
Studio Lot Interieur
uitgelicht
Studio Lot Interieur

Mijn missie is om de ruimte waarin je woont en werkt om te toveren tot een inspiratievolle plek, omringd door rust, helemaal passend bij jou.

Studio Lot Interieur

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

13.886

Pages served

1.671.346

Retention

11.5 min

Interactions

1.110

Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.